Inspiratie voor scheikundeonderwijs

Geeft u scheikundeles? Op deze pagina vind je veel inspiratie voor het lesgeven in scheikunde.

Gedestilleerd water vs. gedemineraliseerd water

Lees meer over de reden om gedestilleerd water te gebruiken in plaats van gewoon kraanwater of gedemineraliseerd water.

5 oefeningen voor forensisch onderzoek

Doe een aantal spannende experimenten en oefeningen op in een interdisciplinaire onderwijscursus onder het thema "Er is een misdaad gepleegd"

Krijg grip op afvalbeheer

Meer informatie over afvalbeheer van chemicaliën, zouten en meer

Volledige gids voor het kiezen van beschermende handschoenen

Om te bepalen of handschoenen moeten worden gebruikt voor chemicaliën of voor een bepaalde taak, en zo ja, welk type handschoen, moet met een aantal factoren rekening worden gehouden.

Chromatografie - Wat is het?

Chromatografie is een laboratoriumtechniek die wordt gebruikt om mengsels van moleculen te scheiden. Lees hier meer over gaschromatografie en dunnelaagchromatografie

Kaliumdichromaat - Wat is het?

Kaliumdichromaat is zeer giftig en daarom verboden om te gebruiken op de basisschool. Begrijp waarom en lees hier meer over het materiaal.

Scheikunde geeft inzicht in de wereld om ons heen

Chemie speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven - van schoonmaken en koken tot medicijnen. Het geeft dus inzicht in zowel ons dagelijks leven als de wereld om ons heen.

Scheikunde helpt ons alles uit te leggen en te begrijpen, van eenvoudige alledaagse taken tot complexe kwesties, bijvoorbeeld met betrekking tot het milieu.

Chemie stelt ons ook in staat om nieuwe materialen, nieuwe medicijnen, nieuwe technologieën en manieren om dingen te doen te ontwikkelen die uiteindelijk kunnen helpen onze kwaliteit van leven te verbeteren.

Voor de leerlingen kan scheikunde zowel leuk als spannend zijn. Het is echt fascinerend hoe chemicaliën en materialen zich gedragen als ze met elkaar interageren.

Maak de scheikundeles daarom nog interessanter als je experimenten uitvoert met chemicaliën, of laat je leerlingen moleculaire modellen bouwen met molecuulbouwpakketten.

Vrijwel iedereen leert beter als hij grond onder zijn nagels krijgt in concrete en figuurlijke zin.