Hernieuwbare energie

Duik in hernieuwbare energiebronnen uit zon, wind, water en meer hier op deze pagina of in onze catalogus 'Hernieuwbare energie'.

Wat is hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energie is energie die afkomstig van natuurlijke energiebronnen die nooit uitgeput raken. Ze kunnen telkens opnieuw (hernieuwd) gebruikt worden. De belangrijkste zijn: waterkracht (potentiële gravitatie-energie), windenergie, zonne-energie, aardwarmte en energie uit (groene) biomassa. Deze vormen van energie schaden de aarde niet en zijn de energiebronnen voor toekomstige generaties.

In tegenstelling tot hernieuwbare energie zijn er ook niet-hernieuwbare energiebronnen. We hebben het dan vaak over fossiele energie uit olie- en gasvoorraden of zelfs kernenergie, dat uraniumerts gebruikt. Deze grondstoffen raken uitgeput en zijn dus niet hernieuwbaar. Bovendien hebben deze energiebronnen ook een negatief effect op het milieu. Waterstof is ook hernieuwbaar (uit water) en kan bijdragen aan onze energievoorziening in de toekomst.

Hernieuwbare energie kan worden gebruikt om elektriciteit op te wekken, voertuigen aan te drijven of direct onze industrie van energie te voorzien, zoals de plannen van Tata Steel om staal in de toekomst met waterstof energie te gaan produceren. Naast het directe gebruik van hernieuwbare energiebronnen, moet er ook worden nagedacht over technologieën voor het opslaan van energie. Want wanneer bijvoorbeeld 's-nachts de zon niet schijnt, is er toch energie nodig om bv. huizen te verwarmen.

Download de brochure "Hernieuwbare energie"

Onze brochure omvat zowel de energievoorziening van de wereld als de vormen van energie zoals zonne-energie, windenergie, bio-energie, waterkracht en brandstofcellen.

Download hier de brochure, print hem uit en neem hem mee naar je lessen!

Zonne-energie

Zonne-energie is een energiebron die afkomstig is van licht van de zon. Zonne-energie wordt gewonnen met behulp van zonnepanelen en zonnecollectoren.

Windenergie

Windenergie is een bron van energie die afkomstig is van de wind. Windenergie kan worden gebruikt om elektriciteit op te wekken, vooral door het gebruik van windturbines.

De energie van het water

Waterenergie wordt gecreëerd door stromend of vallend water. Water in beweging heeft veel krachten die het waard zijn om te benutten.

Bio-energie

Bio-energie is een energiebron die wordt opgeslagen in biomassa of een organische stof.

Brandstofcellen

Denemarken is een van de leidende landen in de ontwikkeling van Power-to-X-technologie. Lees er hier meer over.

Waarom is hernieuwbare energie belangrijk?

Hernieuwbare energie is erg belangrijk. Hernieuwbare energie kan ons helpen bij het oplossen van enkele van 's werelds grootste milieu- en klimaatproblemen.

Enkele van de belangrijkste redenen waarom hernieuwbare energie belangrijk is, zijn:

  1. Vermindering van de CO2-uitstoot: CO2 is een van de grote boosdoeners in relatie tot klimaatverandering. Hernieuwbare energiebronnen, zoals zon, wind en water, stoten geen schadelijke uitstoot (CO2) uit en zullen daardoor de hoeveelheid CO2 aanzienlijk verminderen.
  2. Duurzame energie: Hernieuwbare energiebronnen worden op natuurlijke wijze aangevuld zolang de natuur de tijd heeft om ze aan te vullen. Daarom komen we niet zonder deze energiebron te zitten – net zoals we dat doen met fossiele brandstoffen.
  3. We worden energie-efficiënter: Door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en zo het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te vergroten, kunnen we de energie-efficiëntie in de samenleving verhogen.
  4. Een hogere mate van zelfvoorziening: Hernieuwbare energie helpt de zelfvoorzieningsmogelijkheden van landen te vergroten door deze zelf te kunnen produceren en zo de afhankelijkheid van geïmporteerde energie te verminderen.

Welke hernieuwbare energiebronnen zijn er?

Hernieuwbare energie is er in verschillende soorten. De meest voorkomende zijn:

  1. Zonne-energie: Zonne-energie komt van de zon. De energie wordt opgewekt met behulp van zonnepanelen en zonneverwarmingssystemen.
  2. Windenergie: Windenergie komt van de wind. De energie wordt opgewekt met behulp van windturbines.
  3. Biomassa: Energie uit biomassa is afkomstig van biologisch materiaal, zoals houtpellets, afval, meststoffen en planten. Biomassa wordt gebruikt om biogas te produceren.
  4. Geothermische energie: Geothermische energie komt van warmte uit de aarde.
  5. Waterenergie: Waterenergie komt van water. De energie wordt opgewekt met behulp van waterkrachtcentrales en waterreservoirs.
  6. Golfenergie: Golfenergie wordt gewonnen uit golven.

Kit hernieuwbare energie

Complete energiekit voor de studie van verschillende hernieuwbare energiebronnen.

De set bestaat uit zowel apparatuur voor het opwekken van energie, voor het opslaan van energie als apparatuur voor het weergeven van de energieconversie.

Met behulp van de groene energiebronnen kan de omzetting van energie naar LED's en motoren worden aangetoond.

Wat is het verschil tussen opslagenergie en hernieuwbare energie?

Opslagenergie en hernieuwbare energie zijn beide vormen van energie, maar ze zijn verschillend in vorm en gebruik.

Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie is een vorm van energie die afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, water, geothermie, biomassa en getijden.

Hernieuwbare energie is duurzaam, omdat we niet zonder deze vorm van energie komen te zitten zolang de natuur de tijd heeft om de bronnen aan te vullen. Het is ook veel milieuvriendelijker, omdat het geen schadelijke uitstoot uitstoot - net als fossiele brandstoffen.

Energie opslaan

Opslagenergie zijn de energiebronnen die we fossiele brandstoffen noemen - meestal in de vorm van kolen, olie en gas. Fossiele brandstoffen liggen al vele miljoenen jaren opgeslagen in de aarde, maar zijn slechts in beperkte hoeveelheden beschikbaar en zullen dus op een dag op zijn.

Fossiele brandstoffen zijn organisch materiaal, zoals dode planten en dieren. Er zitten veel koolstofverbindingen in kolen, olie en gas, en daarom haal je veel energie uit hun verbranding.

De koolstof vormt een verbinding met zuurstof en stoot zoCO2 uit.

Hoe ziet de energievoorziening van de toekomst eruit?

Het is nooit eenvoudig om de toekomst te voorspellen en hoe de energievoorziening van de toekomst eruit zal zien. Het hangt af van een breed scala aan factoren, zoals technologie, economie en politiek.

Over het algemeen wordt echter verwacht dat het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en energieopslag wereldwijd zal toenemen.

Daarnaast zullen we waarschijnlijk ook steeds meer intelligente energiesystemen gaan zien die ons kunnen helpen de energievoorziening te optimaliseren.