"Knip het DNA" (CRISPR-Cas9)
Wat is CRISPR?
CRISPR staat voor Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats. CRISPR-cas 9 kun je zien als een schaartje dat het DNA op een specifieke plaats kan "knippen". Zo kun je in theorie een 'fout' stukje DNA weg knippen en het vervangen met een 'gezond' stukje. Dit kan in alle cellen. Dus in planten, dieren maar ook mensen.
De mogelijkheden van CRISPR-Cas9 techniek zijn oneindig. Ze worden al toegepast in planten en dieren. Zo zijn er appels en champignons die niet meer bruin verkleuren. Maar CRIPR-Cas9 kan ons ook helpen bij het verder ontwikkelen van biobrandstoffen en methoden voor afvalbeheer.
Lees meer over CRISPR-Cas9 in onze catalogus "Biotechnologie" op pagina 22
Hoe werkt de CRISPR-Cas9 techniek
De CRISPR-Cas9 techniek kan het dubbelstrengs DNA op een specifiek doel knippen. Het doel wordt gedetecteerd door guide-RNA (gRNA) en een speciaal enzym (Cas-9) knipt het DNA. Hierna kan de DNA-streng worden aangepast.
Na het knippen van DNA met CRISPR-Cas9 is het mogelijk om het DNA op een gecontroleerde manier te veranderen. De zieke of gemuteerde genen kunnen worden vervangen door genen die functioneren zoals ze zouden moeten functioneren.
Deze methode wordt Homologous Directed Repair (HDR) genoemd, waarbij een gecorrigeerde DNA-sequentie in de gesplitste DNA-streng wordt ingebracht en zo een gecontroleerde correctie van het geselecteerde gen maakt.
CRISPR-Cas9 gebruiken voor behandeling van taaislijmziekte
Simuleer het gebruik van CRISPR-Cas9 om een generieke mutatie aan te vallen die wordt aangetroffen bij een patiënt die lijdt aan cystische fibrose (taaislijmziekte). Gebruik na de CRISPR-Cas9 behandeling agarose gel-elektroforese om de DNA-monsters te onderzoeken.
Producten voor biotechnologie practica
Om het je gemakkelijk te maken de juiste apparatuur voor het onderwijs te vinden, hebben we een aantal producten binnen de biotechnologie geselecteerd.
Ontdek ons assortiment apparatuur voor biotechnologie en vind alles van laboratorium apparatuur, elektroforese materiaal, molecuulmodellen en nog veel meer.